DE QUÈ VIVIM?

Sabíeu que dues terceres parts del territori de La Rioja són essencialment rurals? Doncs és així! Us imagineu, doncs, de què pot viure la gent de la Rioja?

A la Rioja...

Tenen productes agrícoles i ramaders de gran qualitat


Així doncs, el sector més important d’aquesta regió és el sector vinícola. És important dir que la seva Denominació d'Origen està reconeguda oficialment des del 1926.

Fotografia d'unes vinyes de la regió


Degut als diversos climes que trobem en aquesta comunitat autònoma i els diferents tipus de terreny d'aquest territori, es distingeixen tres subzones de producció: la Rioja alta, la Rioja baixa i la Rioja Alabesa. Aquest fet fa que aquestes tres subzones produeixin vins de diferents característiques. Voleu veure quines són aquestes tres subzones? Doncs fixeu-vos en el mapa que ve a continuació! Si el voleu veure ampliat, només heu de clicar-hi a sobre!



Com es fa el vi?

Ja deureu saber que l'elaboració del vi és un procés llarg i complicat de dur a terme. Per això, si teniu curiositat sobre com és aquest procés, aquí us deixem els passos a seguir! Som-hi!

1. Veremar
És la recol·lecció o la collita del raïm. Aquesta s'ha de fer quan el raïm ha arribat al punt ideal de maduració.
Si es vol elaborar vi, per saber quan és el temps de fer la verema s'han de tenir en compte diferents aspectes: les condicions climàtiques, la zona de producció, el tipus de raïm i el tipus de vi que es vulgui elaborar.


2. Desrapar
Una vegada feta la verema, el raïm es fa passar per una màquina que en separa la rapa dels grans.


3. Esprèmer o xafar
Es passen els gran del raïm entre uns corrons de cautxú que els trenquen suaument. Un cop xafat el raïm, ja tenim la pasta de verema on hi ha el suc.
Abans es feia xafant amb els peus.


4. Premsar
Per acabar d'extreure tot el suc del raïm s'utilitza una premsa. Si la pressió de la premsa és suau, el most que n'obtindrem serà millor i si hi ha més pressió la qualitat serà mes baixa.


5. Fermentar
La fermentació és un procés biològic que realitzen uns microorganismes del grup dels fongs. Són llevats que es troben sobre la pell del raïm. Quan aquests llevats entren en contacte amb el most transformen els sucres en alcohol, gas carbònic i calor.


6. Clarificar
Separar les impureses del vi.


7.Envellir
L’envelliment del vi el podem fer en botes de roure francès o americà i també en ampolles de vidre amb tap de suro. 
La criança del vi és oxidativa perquè a través dels porus de la fusta o del suro hi ha intercanvi d'oxigen de fora cap a dins i provoca canvis en el vi. Segons el tipus de vi, l'envelliment durarà més o menys temps.


També hi trobem el sector de les fruites i hortalisses

A part del raïm, també trobem altres cultius importants com la col, l’api, els espinacs, la tomata, el cardo, la carabassa, la cirereta (típica de la zona), la ceba, la carrota, etc. Voleu veure com es distribueix la terra de cada cultiu? Fixeu-vos, doncs, en la gràfica en forma de formatgets que teniu a continuació!



A més a més, el sector dels càrnics hi juga un paper important

En aquest sector, volem destacar l’ovella “chamarita”, que és una raça autòctona i es concentra majoritàriament a la serra de la Rioja baixa. La seva producció es comercialitza amb marca de qualitat. Però això no és tot, ja que també hi trobem altres tipus de bestiar importants com el boví, el porcí, les aus i els conills.

L'ovella chamarita


Això no és tot! Trobem també...
                                                 
Increment de la demanda turística i d’interès cultural

La Rioja disposa d’una gran varietat de centres turístics i infraestructures que atrauen molt el turisme de tot el món. Per això, volem destacar tres factors importants que fan que el turisme a la Rioja sigui intens i continu.

El complex de Sant Millan de la Cogolla 

Aquest complex consta de dos monestirs: el Monestir de Suso, el qual es caracteritza per la seva antiguitat i pel seu estil visigot; i el Monestir de Yuso, el qual va ser construït el segle XVI i es caracteritza pel seu estil renaixentista. Sabíeu que els monjos del primer monestir, durant el segle XI i posteriorment, van crear aquí les Gloses Emilianenses, el que es considera avui en dia els primers escrits en llengua castellana? A continuació teniu dues imatges d’aquests dos monestirs! Esperem que us agradin.



La ruta dels dinosaures

Sabíeu que fa milers i milers d’anys la regió de la Rioja va estar ocupada per dinosaures? Us sembla increïble oi? Doncs és ben bé el que esteu llegint! Actualment en aquesta zona trobem un recorregut que té com a punt d’origen i destí Enciso, una localitat famosa per les seves excel·lents petjades de dinosaures de fa aproximadament 65 milions d’anys. Aquest recorregut és d’ aproximadament sis quilòmetres i hi podeu anar tant en cotxe com a peu. Al·lucinant, oi? En aquest recorregut s’hi poden apreciar els tres jaciments més importants de la zona: el jaciment de la Virgen del Campo, el jaciment de la Senoba, on hi podeu trobar instal·lacions d’oci i de descans tematitzades sobre els dinosaures, i finalment el jaciment de Valdecillo. A continuació trobareu una imatge d’una petjada que ha quedat conservada fins al moment! No us la perdeu!



I per acabar... hem de destacar “El camino de Santiago"!

Aquest camí és el Primer Itinerari Cultural Europeu i Patrimoni de la Humanitat i és una de les rutes turístiques més utilitzades pels viatgers que volen conèixer la història, l’art i la cultura de La Rioja. Però aquesta ruta no es delimita en aquesta comunitat autònoma! Voleu veure quin llarg recorregut té? Doncs pareu atenció al mapa que teniu a continuació!





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada