COM ÉS?

Situem-nos!


La Rioja és una comunitat autònoma d’Espanya que està al Nord-centre de la nostra Península Ibèrica. Però, sabeu ben bé on es troba situada? Doncs bé, per posar-vos-ho més fàcil, us direm que s’estén des del nord del Sistema Ibèric i queda delimitada pel costat dret del riu Ebre i que, a més, està envoltada per les següents províncies: Burgos, Àlaba, Navarra, Saragossa i Sòria. És important destacar que per aquesta comunitat hi travessa el riu Oja, el qual dóna nom a la regió. Per què pugueu veure més clarament la situació de la Rioja, aquí teniu el mapa d’Espanya on s’hi diferencia la comunitat autònoma:



I a la Rioja…
Quants habitants hi trobem?
A la comunitat autònoma de la Rioja hi trobem un total de 281.614 d’habitants.
Quins símbols representen aquesta comunitat autònoma?
Trobem diferents símbols que representen la Rioja. Així doncs, tenim la bandera d’aquesta comunitat, la qual està formada per quatre franges horitzontals de color vermell, blanc, verd i groc. Vegeu-la!


També trobem l’escut, que és el mateix que trobem al bell mig de la bandera. Vegeu-lo ampliat!
Finalment trobem l’himne, el qual va ser compost pel mestre Eliseo Pinedo López. En els actes oficials s’utilitzen els pocs fragments que es conserven d’aquesta composició perquè se'n van perdre molts, això provoca que no hi hagi una partitura i lletra única. Sabeu, però, que el cronista provincial José María Lope de Toledo va escriure una altra lletra per aquest himne? Tot i així, aquesta composició no és l'oficial. Voleu escoltar l'himne oficial? Només heu de clicar sobre l'enllaç que teniu a continuació!
Quin temps hi fa?
Com podeu veure en el mapa anterior, la comunitat autònoma de la Rioja queda ben bé al Nord-centre de la Península Ibèrica. Podeu concloure, doncs, quin temps hi fa? És molt fàcil! Fixeu-vos que aquesta queda delimitada de la zona est i la zona nord per la Serralada Cantàbrica. Això vol dir, doncs, que no rep influències del mar Cantàbric. De qui sí rep influències aquesta regió és del mar Meditarrani i de l’oceà Atlàntic. Així doncs, us imagineu ja quines poden ser les temperatures? Doncs bé, gràcies a aquestes dues influències, a la Rioja, la temperatura durant el dia sol ser suau i agradable, tot i que quan arriba la nit aquestes baixen i refresquen l’ambient. Trobem que els hiverns són molt freds, però no hi solen abundar les nevades, els estius són més aviat frescos. Les estacions més plujoses són la primavera i l’hivern.

Quines plantes i quins animals hi trobem?
Per poder analitzar i veure quines plantes i quins animals conviuen a les terres de la Rioja, primer hem de saber que aquesta comunitat autònoma representa l’1% de la superfície d’Espanya. Tot i així, sabeu quin percentatge d’animals vertebrats utilitzen la Rioja com a residència habitual? Ni més ni menys que el 46%! Entre aquests, també trobem el 21% dels vertebrats endèmics de la Península Ibérica, com per exemple els següents peixos: els Barbo de l’Ebre (a sota hi ha una fotografia), el Barbo de cua roja, la Madrilleta roja o el Gatet; el següent mamífer: la Llebre Ibèrica (a sota hi ha una fotografia); el següent amfibi, el Gripau Ibèric; i el següent rèptil: la Bívia Ibèrica.


Barbo de l'Ebre
Llebre Ibèrica
Com podeu veure, d’animals en aquesta zona n’hi ha molts. Però no tots aquests són autòctons. Així doncs, sabíeu que hi ha espècies mediterrànies que s’adapten a la depressió de l’Ebre com el dragó, la sargantana cua-roja, peixos com el frare, aus com l’àliga cuabarrada i mamífers com la musaranya o el ratpenat de vora clara? I això no és tot! Penseu que la zona de la Rioja és muntanyosa i que, per tant, les diferents espècies que hi trobem es distribueixen en funció de l’altitud i la vegetació que trobem a la zona.
Paral·lelament, doncs, també trobem diferent flora als diferents nivells que presenta el terreny de la Rioja. Aquests nivells els anomenem pisos:

Pis basal: fins als 600- 750m . Aquest nivell està format per la vall de l’Ebre. És important saber, doncs, que en aquest punt s’hi desenvolupa una degradació natural del bosc mediterrani per causes climàtiques de sequera i temperatura.
Pis montà: fins als 1200-1300m. Aquest terreny és més humit i fresc. Per tant, us podeu imaginar quins arbres creixen en aquesta zona? Doncs bé, en aquest punt hi apareix el roure i l’alzina. 
Pis subalpí: fins als 1700-1800m. En aquest nivell hi trobem alguns boscos forestals importants. Tanmateix, trobem el roure i en les zones més altes trobem boscos de pi silvestre. 
Pis alpí: per sobre dels 1800m. Com us podeu imaginar, en aquest nivell apareix la prada alpina on hi trobem pins en determinats llocs.

Com podeu comprovar, a la zona de la Rioja hi trobem un munt d’espècies, tant autòctones com foranes, les quals s’hi han acabat adaptant tant pel que fa al clima com a la vegetació. Tot i així, tristament trobem algunes espècies que es troben en perill d’extinció. Sabeu quines són? Tot i que n’hi ha moltes, només n’anomenarem alguns exemples. Aquests són el Sisó comú, el peix Frare o l’Àliga de panxa blanca.

Quins productes hi podem trobar?
Sabíeu que la gastronomia de la Rioja presenta una gran varietat de productes i té a veure amb el paisatge i amb el clima? Com passa amb el vi, es poden diferenciar també les comarques de la Rioja Alta i la Rioja Baixa a la ribera de l’Ebre. Per tant, trobem la cuina de la ribera i la cuina de la serra. Cadascuna té els seus propis productes i diferents maneres de cuinar-los. 

La cuina tradicional està formada per plats consistents com els guisats i tenen com a base productes de l’hort de la Ribera de l’Ebre, combinats amb productes de matança.
Així doncs, hem de destacar el següents productes d’hort, ja que constitueixen una gran part dels productes gastronòmics que trobem en aquesta zona: la borratja, la carxofa, el cardo, la mongeta, els espàrrecs i els xampinyons.
Entre els plats típics més coneguts, trobem les patates de la Rioja les quals estan cuinades a la cassola amb xoriç i les costelles de xai al sarment, plat que normalment s’elabora en bodegues i a l’aire lliure (podeu veure el plat en la imatge de sota). Com a postres, a la Rioja hi destaca la pera preparada amb vi negre.


Patates "a la riojana".

Però sabíeu que la gastronomia en aquest territori no és només destacable pels productes, sinó també per les rutes que hi podem trobar? Així doncs trobem les famoses excursions gastronòmiques per la capital de Logroño on podem degustar pinxos i tapes variades en un entorn agradable i col·loquial.